29 Eylül 2015 Salı

KURBAN BAYRAMI

Yazımın başında teror nedeniyle ölen 
asker ve şehitlerimize allahtan rahmet diliyorum 
moral bozuk ama hayatta devam ediyor 
birşeyler yazmalıyız ömür devam ediyor 
ölenlere rahmet kalanlara sabır diliyoruz

bu yıl çok sıcak geçti
tatilin başlması ile 
istanbul
ankara
izmir
yurt içi
yurt dışı 
gelen giden derken
sıcak bi taraftan 
işler bi taraftan
mısafırler bi taraftan 
yorucu bir sezon oldu
daha sonra 
kurban bayramı araya girdi
güzel bir bayram geçirdik
havalar güzeldi 
ortam iyiydi
dostlarımız ve akrabalarımızla 
senede 1 kere bir araya geldik  bayramlaştık 
bayram donuşu 
dostlarımız gelnce sevindik gidince üzulduk 
seneye kısmetse
dostlarımzıla gene bulaşacağız
ozamana kadar kim öle kim kala
geçen yıl bayramı yapanlar bu yıl aramızda değiller
ömrü olan 2016 yı görecektir
2015 sezonun sonuna doğru hızla yol alıyoruz
2015 yılı acısıyle tatlısıyle 
sıcak kalabalık ve koşuşturma ile 
böyle geçti
nice bayram dolu senelere 
..................................

22 Eylül 2015 Salı

KOVAN NASIL OLMALI

arıcılkta kovan çok önemli
bu sene havalandırmalı kovanalrın önemi iyi anlaşıldı
kovan nasıl olmalı

1-alt kısım sabit değil setyyar olmalıdır
2-kovan ölçülere uygun olmalıdır
3-çekmeceli ve alt kısım havalandırmalı olmalıdır
4-kovan one doğru 3 cm yuksek olmalıdır
5-katlar ve kovanlqr birbirine ölçü olarak uygun olmqlıdır
5-çekmeceli polenlikli kovanlqr varaoya karşı çok etkilidır
6-çekmeceli ve polenlikli kovanalr kovan temizliği için çok kullanışlı
7-polenlikli kovanlar arıcıya büyük kolaylık sağlıyor
8-alt havalandırmalı kovanalr arı sağlığı için çok önemli
9-arıyı soğuk değil nem öldürüyor
10-kovanlar arası ölçüler standarda uygun olalıdır
11-ucuş deliği 20 cm den aşağı olmamalıdır
12-gegzinci arılık harıcı üst havalandırmalar kapalı olmaldır
13-kovan dipleri sabit olalamldır
14-seyyar kovanalr gegzinci arılıkta sorun çıkarmaz
15-kovan ve kat arasında arının gezeceği 1 cm boşluk olmalıdır
16-kovan ucuş deliği 20 cm den aşağı olamalıdır yazın bu 20 cm bile sıcak ortamda az kalmaktadır
17-kovan ucuş deliklerinin 20 cm den az olması arının oğul verm sebebidir 
18-kovanlarda tahtanın cınsı arı gelişimde etkili değildir 
19-kovanalr kurumuş ve açma yapmayacak şekilde kurutulmuş olamalıdır
20-bir arılıkta değişik ölçüde kovanlar olmamalıdır 

19 Eylül 2015 Cumartesi

SEZON İŞLEYİŞ

arıcılkta 1 yıl uzun bi süredir
1 yılda neler yaptık
**************
arı alındı
arılar yeni kovana aktarıldı
şerbetleme başladı
varao mucadelesi başladı
kuluçkalık düzenlemesi yapıldı
eski çerçveler yanlara yenıler ortaya alındı 
arıya ham çıta verildi
arıya kat konuldu 
katlar düzenlendi
eski çerçveler kata alındı 
arılar 15 çerçeve oldu
yanılara şişmiş çıtalar konuldu
bekleme başladı
bala akımı başaldığında 
1-arı 15 çerçeve değilse
2-katta şişmiş çıat yoksa arı bal toplayamaz
3-bolgeye uymayan arı bal çekemez  
ballar sağıldı(sabah saat 6,00)
süzülen çıtalar geri verildi (akşam 7,00)
süzülen çıtalar geri alındı
çerçveler soğuk şoklama yapıldı
depoya istiflendi
katlar idirildi
kek verildi
kovanda bal varken şerbet verilise arı kışa girişte ölür(önemli) 
besleme başladı
varao mucadelesi başladı
fazla çıtalar kovandan alındı
arı sıkıştırıldı 
sezon devam ediyor
********************
bu işler kasım 15 kadar sürecek
bu işler sabır isteyen
tam 9 ay süren bir heyacandır
arıcılığı seven ve dayanabilen 
devam etsin
hayırlı bayramlar

18 Eylül 2015 Cuma

2015 SEZONUN TAHLİLİ


Yazımın başında teror nedniyel olen asker ve şehitlerimize allahtan rahmet diliyorum 
moral bozuk ama haytta devam ediyor 
birşeyler yazmalıyız hayat devam ediyor 
ölenelre rahmet kalanlaar sabır diliyoruzs

bu yıl çok sıcak geçti
kestane donemi yağmurlu geçti
bal olmadı desek doğru olur
yerli arılar azda olsa balı çektiler
diğerleri önce balı toplamış sonra balı yemiş 
buda demek oluyorki yerliden şaşmayacaksın
hangi ırkı denersen dene 
arılıkta yerli devamlı olacak
yerli arı yok edilmeyecek
baak ırklarıda deneme amaçlı arılıkta tutabılırsın 
sezon çok sıcak geçti
istanbul
ankara
izmir
gelen giden derken
feleğimiz şaştı 
sıcak bi tarftan 
işler bi taraftan
mısafırler bi taraftan 
acaip yoruldum
tatil bitişi herkes ülkesine gidince
ancak rahata erdik
dostalırmzı gelnce sevindik gidince uzulduk 
seneye kısmetse
dostlarımzıla gene bulaşacağız
ozamana kadar kim öle kim kala
ömrü olan 206 yı görecektir
kestane balı olmayınca
gezginci arıcılar rotayı yaylaya çevirdiler
orada sezon guzel gitti
2015 çok verimli oldu denilemez
15 yılın en kötü sezonu idi
kestane balı için kötü
yayla balı için sezon iyiydi 
artık eylül ayıyle beraber
sonbahar bakımı başlayacak
arıcılk uzun bi maraton
ve yorucu iş
basıt bı olay değil
hem bilgi hem beceri ve güç istiyor
30 kovan için 1 kişi
100 kovan için 2 kışi gerekli
yoksa adamı perişan eder
yorar ve usanç vevir
keyif olana rıcılk işkenceey donuşur
işi bilerek ve yerinde yapmalı
2015 sezonun sonuan doğru hızla yol alıyoruz
bu arada bayramada kavuşmuş olduk
tüm arıcıların ve ülkemizin bayramı kutlu olsun
2015 yılı acısıyle tatlısıyle 
sıcak kalabalık ve koşuşturma ile 
böyle geçti
bakalım sonbaharda neler olacak 
..................................

3 Eylül 2015 Perşembe

EYLÜL AYINDA YAPILAN İŞLER

Eylül ayına gelmiş bulunuyoruz
geçen ayda  neler yaptık
bu ayda neler yapacağız

1-balları sabah saatlerinde sağdık
2-sağılan çerçeveleri  akşam kovana geri verdik
3-süzülen çıtaları geri aldık
4-süzülen çıtaları muhafaza ettik
5-bal yapamıyan arılar tespit edilip ana arıları değişildi
6-bal yapan tipten arılar üretilecek
7-ana arının yumurtaya geçmesi için kek verildi
8-şerbet eylül 15 den sora 1/1 verilecek
9-şerbet daha sonraki ay verilecek şu an kek
10-katlar indirildi
11-varao mucadelesi yapıldı
12-kuluçkalıktaki fazla çıtalar çıkarıldı
13-arı sıkıştırıldı
bu işlemeler 
kasım 15 e kadar 
devam edecek........................... 

1 Eylül 2015 Salı

ARICILIKTA BAŞARI VE EKOTİPLER

değerli arıcılar 
arıcılkta ilerlemek istiyorsak 
başak ülkelerle yarış yapacaksak
bu işi kendi arımızla yapacağız
arımızı islah yapıp arıcıların hizmetien vereceğiz
yurt dışından gelen analarla sürüdürülebilri arıcılk yapamayız
bu iş ne zamana kadar boyel devam edecek
arı rıklarımız bozuluyor
genetik kirlenme devam ediyor
verim düşüyor
arı adaptasyonu azalıyor
arıcı kazanamıyor
kazanamyınca arıcılığı bırakmak zorunda kalıyor
piyasda yumurt ayapan ama bal depolamayan arıalr dolaşıyor
yurt dışından ana gelişi
ve bölgeler arası ana satışı acilen ysaklanmalıdır
yurt dışından gelen analr adpatasyon sorunu çözülmeden piyasaya veriliyor
herkes kendi bölgesinin arısı iel yoluna devam etmelidir
bu gelecek nesiller için zorunludur
ana üreticileri burada mağdur olmayacak
oda kendi bölgesien ana satacak gene ana uretecek
aynı işi gene yapacak
kendi bölgesinde ana uretecek
yurt dışndan ana gelecek
biz arıalık yapacağız
bu nekadar başarı getirir
başak ülkenin arısı iel başarılı olan hangi ülke var
acilen bu işler durmalıdırkendi arımız asahip çıkmalıyız
bir sürü ekotiplerimiz var bunlar yetiyor
arıcılarımzı ülkemizin geleceği için bu konuya onem v