24 Temmuz 2015 Cuma

ARICILIK VE YERLİ ARILARIMIZ

yıl 2000
muğls arısı ile arıcılığa başladım
2 yıl gram bal yaptıramadım
arılar surekli oğul verdi
daha sonra acemi olduğumdan 
bi arkadaşı çağırdım arıyı bölduk 
ve yerli arıdan ana verdik
ertesi yıl arı bal toplamaya başladı
buradan şu sonucu çıkardık
her arı kendi bölgesinde çalışabiliyor
her arı kendi bölgesine adapte olmuş
başak ırk arı başka bölgede çalışmıyor
çalışsada randıman vermiyor
arıyı melezlesekte randıman yarı yarıay oluyor  
aslında kabahat bizdeydi 
ege bölgesine ait arıyı biz karadenzide çalıştırıyorduk
burada arının sucu yoktu
aradan 15 yıl geçti
ülkemizde arıcılık şelkli değişmedi
yerli arıyı yok ettik
memleketin her yerini karnıol ve kafkas arısıyle doldurduk
sonuç 
verimsizlik
ve her yer oğuldan geçilmiyor
bunu böyle olacağını taa 2006 yazmıştık
karnıol arısı islah edilmiş iyi ırk ama
her bölgeye uymuyor
arıcı bu arıyı idare edemezse ortalık oğuldan geçilmiyor 
her bölgede o bölgeye uyan ekotip gerekli
trakyada iseniz trakya ekotipi 
egede isenia muğla ekotipi
karadenzde iseniz kafkas
iç nadoluda adadolu ekotipi kullanmalısınız 
yurt dışına bakrsak onalrda aynı stille çalışıyor
hangi bölgede ise o bölgenin ekotipini kullanıyor
******************************
bir arıcı sabit arıcı ise arıcı bölge ekotipiyel çalışacak
gezginci arıcı ise 
ilim adamının tv de dediği gibi
50 arısı varsa
15 tane trakya
15 tane muğla
15 adet anadolu alıp 
her bölgede kendi arısıyel o bölgeye uyan arıyel çalışacak
tek ırkla 3 bölge gezilmez
bun ilim adamları soyluyor benm soylemiyorum
**************************
uzun bir sezon sona erdi
trakya
karnıol
kafkas
yerli olmak üzere
4 ırk
kestanede denemey girdi
karnıol ilkbhar balı toplamış sonra hava bozunca balı yemiş
karnıolun en büyük eksiği karadenzin bol yağışlı olması 
bu arı 30 çıtay aburada çıkamıyor iklim buna imkan vermiyor
bu arının çalışma sıtılı boyle
2 kat kuluçka 3 kat ballık 
trakya oda karnıole benziyor
kafkas kımen bal biriktirmiş
tek bal toplayan bu kıt sezonda yerliler görülüyor
,yerli arı ortamı bildiğinden yavruyu kesip bala yuklenmiş
bilindiği gibi yoğun bal akımında her arı bal çeker
ama iş kıt ortama gelince orada durmak gerekiyor
burada sezonu pas geçmeyen yerli arı oldu
*************************************
son 5 yıldır
her bölgeye yabancı arılar girmeye başladı
yerli arılar ortadan kayboldu
bunu sonucu dışardan gelen arılar bal toplayamadı
birkısmıda adamtasyon problemi yaşadı
zaten bir arının adaptasyon donemi  1 yılı buluyor
kısaca bir ırk bir bölgede 1 kış geçirmeli 
tek kurtuluşumzu yabancı arıları yok etmek yerli arıay donmek
yoksa bal alamayacağız
bal almayınca arıcılktan soğuyacağız
gider geliri karşılamayacak
sonuç arıcı sayısı azalacak
sucu bazen iklime yukleyeceğiz
arıcılar bölgeye uymayan yabancı arı yuzunden bal alamıyor
bir suru masraf adiyor sonuç yok 
bu insanlar yazık günah değilmi
bu kadar emek bu kadar masraf 
bu sorunu kim çözecek
neden önlem alınmıyor 
*********************
yerli arıların tek olumsuz tarafı
hırçın olması
islah edilmiş olmaması
islah olana kadar mecbur böyle bu haliyel kullanacağız
inşallah günün birinde yerlia rılarımz islah yapılacak
arıcılar servis edilecek 
arıcılar rahat edecekler
***********************
arıcıların bu sezon yapacağı bir iş var 
oda şudur
1-her arıaya koloni kartı çıkacak
2-bal toplmayanlar tespit edilecek
3-hırçın olanalr tespit edilecek
4-sezon sonu bu arıların ana arılar değişecek
5-seneye iyi bal yapan arılar ortaya çıkacak
6-buna seleksiyon diyoruz
7-her arıcı kendi çapında seleksiyon yapmakle mecburdur
iyi sezonlar    

23 Temmuz 2015 Perşembe






arıcılıkta 15 yılı dolduruyoruz
bu yıl
15 yılın en kötü sezonu idi
havalar devamlı yağdı
arılar bal toplayamadı
toplanan ballarda yenildi
kestane balı ureticileri için tam bir yıkım oldu
buna rağmen bazı kovanlardan 5 kg cıvarında bal hasad edildi
ondada sır yok 
sabit arıcılar için sezon kötü idi
gegzginci arılarda durum nedir onuda gegzinci arıcı arkadaşalr yazacaklar
inşallah seneye iyi olur
umudumuz bu yönde
böyelce bır bal sezsonu daha bitti
seneye ya kısmet