30 Kasım 2014 Pazar

MUHSİN DOĞAROĞLU

bu yıl arıcılıkta 15 yıla gireceğiz
arıcılığa 2000 yılında başladım
acemilik 2007 yılına kadar sürdü
arı rıkımız muğla arısı idi
bu 7 yılda
bal alamıyoduk
arılar oğul veriyor idi
kıştan arımız çıkamıyordu
mart ayında kovanı açtığımzda
arı gözlerde ölmüş oluyordu
arıcılar bize yanlış bilgi veriyor idi
her arıcı ayrı telden çalıyordu
bu acemilik devresi tam 7 yıl surdu
daha sonra
nisamettin kayral ve
muhsin doğaroğlunun
kıtapları ile tanıştım
her kitap arılığımzıda buyuk bilgi getirdi
fakat
arıalıağ farklı bakış acısı getiren kitap
sayın doğaroğlunun kıtabıdır
bu kıtap ülkemzid eyazılan en güzel kıtapalrdan biridir
bu kıtapta arıcıay lazım oln tüm konular mevcut
arı hastalıkları
arı besleme
arı kışlatma
destek koloni sistemi
gibi konular işlenmekte
arıaya lazım olacak olan
en önemli konu ise
kuluçkalık düzenlemesi ve bal yonlendirme konusudur
bu konu arılıkta çok onemli
eğer bir arıcı kuluçka düzenlmesini bilmezse
arıyı bal yonlendiremez
arı oğul verir
nitekim 
dışardan aldığımzı arılar bal çekemiyor
sebebı 
kuluçkalıktakı çıtalar yerinde değil
arı gelişmiyor
bu konu kuluçka düzenlemsi bu kıtapta süper anlatılıyor
bu kıtap arıcının butun ihtiyacını karşılıyor
kıtap yazarı olan hocama başarılar diliyorum
ben başarıyı bu kitapla yakaldım
gerçek bilgiye bu kitap ile ulaştım
darısı diğer arıcıların başına  

29 Kasım 2014 Cumartesi

ARI ISLAHI

değerli arıcılar
ülkemizin arıcılıkta en büyük sorunlarından  biri 
damızlık sorunudur
diş ülkeler bu sorunu çözmüş
bu ülkeler arıyı ilah edip arıcının hizmetine vermiştir
her arıcı hangi ırk arıyle çalışacağını bilmektedir
ülkemizde ise ortam karışıktır
hibrit arıdan arı üreten bile görülmektedir
türkiye damzılık sorununu  çözememiştir
gerekli çalışmalr varsada yetersizdir
burada suç her iki kesimindir
yetkililer anadolu arısını islah edip arıcıya verememiş 
arıcıda yerli arıyı korumayıp başka ülkesinin arısını kullanmaktadır
suç 2 taraflıdır
damızılık yoksa arıcılkat başarı hayaldir
başka ülklerle arıcılkta yarış yapılmaz
bunu bilim adamları soyluyor
başak ülkenin arısı ilede başarı gelmez
gelmeyeceği zaten görülüyor
bu yabancı ırklar kendi ülkelerine göre dizayn edilmiş
arıalrdır bize uymaz 
uyması içinde adaptasyon çalışması gerekmektedir 
ülkemizin verimi 17 kg gorunsede esas verim 10 kg cıvarındadır
böyel bir ortamda arıcı ne yapacaktır
boyel bir ortamda arıcı damzılık sorunu çözlemediyse
iş başa düşüyor demektir
yapacağımız iş

1-gezginci arıcı olmayan arı gezdirmeyen 5 yıl aynı yerde kalan arılar bulunup alınacaktır
2-her arıya muhakka koloni kartı tutlacaktır
3-bu bılgiler bu karta işlenecektir
4-sezon sonu bal yapmayanler elenecektir
5-5 yıl sonra ortaya islah yapılmış bölgeye uyan arı çıkacaktır
her arıcı kendi çapında islah yapmalıdır
buna seleksiyonda denilmektedir
burada koloni kartı şatttır
koloni kartı tutmayn bi arıcı
arının kaç kol bal verdiğini 
hangi arıdan üretildiğini
ırkını ve geliş yerini
arının gelişimini 
tahmin edemez
islah yapamaz
ülkemiz gezinci arıcılk ve yabancı arı girişiyle 
arıcılıkta büyük bir kaosa sürüklenmiş bulunmaktadır
ekotplerimiz yok olmak üzere
her arıcıya düşen yerli arıya sahip çıkmaktır
kendi çapında kendi bölgesinde islah yapmaktır
bu şekilde bal verimimiz ülke olarak yukselecektir



26 Kasım 2014 Çarşamba

27.11.2014 kontrolu

pastırma yazından sonra
havalar iyice soğudu
bugun 27 11 2014 perşembe
hava sıcaklığı bayağı düştü
kış geldi
kar yağmadı  henuz 
koan kontorlleri 
artık yapılmıyor
en son fondan şekeri verip 
arıyı kapatmıştık
bakalım önümüzdeki günlerde neler olacak


ARI KIŞLATMA

arıcılkta en önemli konu 
koloni yonetimidir
koloni yonetiminde en önemli konualrdan biridie
arı kışlatmadır
her yıl  ülkemizde
bırı suru arı ölmektedir
bunun sebebi arıcı hatasıdır
kışlatma hataları neledir
1-kovanda gereken balın bırakılmamaıs
2-kışın arı beslenmesi
3-sonbaharda arı bolmek
4-hatalı bolme yapmak
5-zayıf arı kışlatmak
6-yaşlı ana ile arı kışlatmak
7-zayıf arı kışlatmak 
8-varoa mucadelesi yapmamak
9-sıfır sağım yapmak
10-uygunsuz yerde kışlatmak
11-hastalıklı arı kışlatmak 
12-hastalıklı arı almak 

arı ölümlerinde az bi akam normaldır
fakat 50 arıda 30 arı ölmüşse
ortada bir kışlatam hatası var demektir
sorunun nedeni çözülmelidir
bir bilene danışılmalıdır
2000 yılında arılıağ başladık
7 yıl acemilik sürdü
bu arada bir sürü arı öldü
bunlar acemilik ve arıcı hatası nediyle öldüler
2007 yılından sonra
muhsin doğaroğlunun kıtabını okuduktan sonra
arı ölümleri görülmedi
kışın hiç arım ölmedi
yola devam ediyoruz
inşallah bu senede sağlam olarak arılar çıkacaktır
arısını kıştan sağlam çıkaran arıcı
koloni yonetimi konusunun yarısıs çözmüş demektir

24 Kasım 2014 Pazartesi

SEZON BİTTİ

bir arıcılık sezonunun  daha sonun geldik
sezon başı 6 adet arı alarak
yenı kovanlara aktardık
kolonı kartı düzenledik(arıcılıkta şart)
arılar beslemeye başladık
ilk işlem 2/1 koyu şurup idi
daha sonra kek işlemine geçildi
nisan ayında ham petekler verildi
kuluçkalık yenilendi eski petekler kovandan çıkarıldı
mayıs ayında arılar kat atılmaya hazır duruma geldi
arılar bala yonlendirildi
önceki yıldan kalan şişmiş petekler kata konuldu
bal donemi sıkıntılı geçti
çiçekler nektar vermedi bal oranı düşük oldu
arılar bölgenın yerlı arıları idi
bölgeye uymayan arılar olsa bal toplayamıyacaklardı
katlar indirildi
alt aktta çok az bir bal vardı
arılar sureklı yavru yapmış idiler
eylül ayında katlar indirildi
arılar beslmeye alındı
once kek verildi
daha sonra 1/1 şebetleme başladı
daha sonra 2/1 şerbetleme yapıldı
sezon sonu bal sonrası hazır ana alınarak
deneme amaçlı arı bölme işlemi yapıldı
bölünen bu arılar bu şekilde kışalayacak
bu arı bölme işlemi deneme idi
önümüzdeki sezon avrupı ssiteme geçilerek
artık bal sonrası bolme işlemi yapılmayacak
arılar sonbharda güçlü tutulacak
arı bolme işlemi yapılacaksa
en iyisi kattki arıyı bolmek
kuluçkalığı bolmemek
pastırma yazında
2/1 şerbetleme yapılarak
son kez
stoklar tamamlanıldı
bu yıl arıcılk hayaımın en vermsiz sezonu idi
bal 3/1 oranında oldu
artık aralık ayına geldik
bir sezon daha sona erdi
sıcak ve uzun bir sezon çok yorulduk ama değidi
arılar artık havalrın soğuması ile kışlama moduna geçti
önümüzdeki aylarda sıcak zamanlarda tekrar kontrol yapılarak
ters bir durum olup olmadığıan bakaılacak
2015 yılında bir akislik olmazsa
tekrar göüşmek üzere
hoşçakalın 

21 Kasım 2014 Cuma

PASTIRMA YAZI BİTTİ



YERLİ EKOTİP -genotip ARILAR KIŞLIK  DURUM 



MANDALIN HASADI


15 gun süren pastırma yazı bitti
havalar çok güzeldi
arı besleme
varao mucadelesi devam edildi
seneye ya kısmet


14 Kasım 2014 Cuma

KOLONİ YONETİMİ

ülkemizin bal verimi düşük
bunun bir suru sebebi var
bal verimi 17 kg görünüyor
fakat esas bal verimi 10 cıvarında
fakat ana başlık altında toplarsak
1-damızlık sorunu
2-koloni yonetimi
3-arı kışlatma
4-arı besleme
5-bölgeye uyan arı
bu konularda sıkıntı var

konuyu açacak olursak
damızlık konusu henuz çözülmedi
inşallah ilerki günlerde çözülecek
iyi bir kolni yonetimi nasıl olur
arıyı ilkbharda yeni kovana aktardık
koloni kartı çıkardık
beslemeye başaldık
varao mucadelesi yaptık
arı geliştikçe hem çerçve verdik
arıay kat koyduk
sezon iyiyse
arı balı toplar
burada ızgar konusu devreey giriyor
burada 2 secenek var
1-bal var mevcut azalmış
2-bal az mevcut var
izgara konusu arıcıdana rıcıay değişiyor
izgara koyup ana arıyı kuluçkalıkta hapsederseke
bal olacak fakat mevcut azalacaktır
buda gegzinci arılıkta seıkıntı çıkarırı
varsın bal az
olsun ama bal sonrası mevcut olsun
arı balı sağarken 2 katta yavru görmelidir
bu yoksa arı bıtmeye adaydır
bal sağım sonrası
arıya keke verdik
ana arı yumurtaya geçti
katı ındırdık
varao mucadelsi başladı
daha sonra
1/1 şerbetleme başladı
ilerki ayalrda
2/1 koyu şerbetleme vererek
sezonu sonlandırdık
bu arada
kovana kışlık bal bırakılacak
sıfır sağım yok
burada 2 tıp arıcı görüyoruz
1-balı alıp kışın arı beslyenler
2-bal bırakıp kışın arı beslmeyenelr
diğer konumuzda
arı kışlatma konusu
arı kışlatma konusu
arıcının keyfien kalan konudur
isteyen 2 kat isteyen tek kat arı kışlatır
benim tercihim 10 çıta kışlatmadır
bal bırakılan ve 10 çıta kışlatılan
arı sezona güçlü gırer
güçlü arı hem ilkbhar balı hemde yaz balı toplar
arıay kışlık ba l bırakılıp
kışın arı beslmesi yapılmamalıdır
bazı arıcıların yaptığı gibi
arıyı kapatıp martta açarsak
o arada arıda bal bıttyse
arıyı kendi elimizle öldürmüş oluruz
eğer kovanı açarsak mudahale şansımız var demektır
bu sebepten ben kısın kovan açmam denilen arıcılara itibar edilmeyıp
kovan kontorlleri sıcak havalrda coak ayıan kadar devam etmelidir

13 Kasım 2014 Perşembe

EKOTİPLER



posof ekotipi 2012 de denendi
bal verimi orta derecede


giresun ekotipi 2012 de denenendi
hastalıklara idrençli ve hızlı bal verimi iyi 
trakya ekotipi 2012 de denendi
hastalıklara dirençli ve hızlı arı 

ülkemizde bir sürü ekotip var

bir arıcı karnıol ve buckfast (hıbrıt) yerine trakya ekotipi
kafkas yerine giresun ekotipi ve yığlıca kullanabilir 
yabancı ırklara mahkum değiliz 
bu ekotipler korunmalıdır
her arıcı destek vermelidir


6 Kasım 2014 Perşembe

PASTIRMA YAZI


mandalina topluyoruz

sanal ortamda herkes 10 çerçeve arı kışlatırken bende  en güçlü arı 5 çerçeve  


karadenzi bölgesinin kıyı kesimi iliman olduğundan akdeniz ikliminin simgesi narenciye bu bolgede olmaktadır eskiden bu bölgeden yurdun her bölgesien kayıkla narenciye götürülüyor imiş karadeniz iklimi olan bölgede bu nasıl oluyor hala anlamış değilim Allahın ilahi takdiri  





pastırma yazı devam  ederken
arıalrda unutulmadı
arılar kontorl edildi
Fondan şekeri verildi

4 Kasım 2014 Salı

ARI İSLAHİ

2 ay sonra 
arıcılıkta 15 yıla gireceğiz
arıcılığa ilk başladığımzı yıldada ırk konuları ülkemizde konuşuluyor idi
hala konuşuluyor
fakat konu çözülebilmiş değil
işin dahada ilginci bu konuya kimsenin girmemesi 
ülkemizde bu konu hep pas geçilmiştir 
arıcıların yazdıklarına bakrsak
iç anadolunun 
ege bölgesinin 
akdeniz bölgesinin
yerli arısı yok 
sebep gezginci arıcılık arıların melzlenmesi ve verimden düşmesi
arıcılar yerli arıdan randıman almayınca yabancı ırklara yoneliyor
peki burada şu soruyu soralım
1-yabancı arı ülkemize gelince verim yukseldimi 
2-arıcılığımızda bir değişme oldumu
cevap
verimde yükselme meydana gelmedi 
arıcılıkta bir değişiklik olmadı 
sebep 
bu ırkların adaptasyonu yapılamadı olduğu gibi arıcılara servis edildi
olay dahada karmaşık oldu dahada karmaşık olacak 
aslında bu konunun çözümü çok basıt
yaplacak iş 
her bölgede  
bir izole alan oluşturmak 
o bolge arısını islah edip arıcılar servis etmek 
aynı dış ülkelerde olduğu gibi 
arıcı bölgesine uygun islah edilmiş ana arıyı alarak yoluan devam edecek
her arıcı hangi tip arıyle çalıştığını bilecek
arı islahı kolay olmasada zorda değil
istenirse bu iş olur 
peki ana üreticileri ne yapacak
sorunun cevabı gayet basıt
ana arı ureticileri 
yabancı arı üretmeyip 
her bölgenin kendi ekotipini üretecek
ana arı üreterek ülkesine hizmet yapmaya devam edecek
ilçemizde 7 ana ureticisi bir ilçenin ana ihtiyacını karşılayamıyordu bir zamanalr
zaten bir ana üreticisi sadece bir bölgenin kapasıtesini karşlayabilir
tüm türkiyenın ana ihtiyacını karşılması zaten mumkun değil
arı ıslahını ülkemizde kim yaparsa
arıcıların ömür boyu duasını alacaktır
böylece yabancı arı kullanma işinden arıcılarımız ebediyyen kurtulacaktır
arıcılığımızda karşıklık bitecektir
eğer bu iş önümüzdeki 5 yıl içinde başarılamazsa
ülkemiz arıcılıkta geri gitmeye devam edecek
 çünkü 
bu işi bilen ilim adamlarına göre
bir ülkede damızılık olayı çözülemezse 
arıcılık ilerleyemez arıcılıkta başka ülkelerle yarış yapamaz

3 Kasım 2014 Pazartesi

ARICILIK

bir sezonun sonuna doğru
hızla yol alıyoruz
2 ay sonra yeni yıla gireceğiz
uzun bir sezon sona ermek üzere
bu arada arıcılık ne alemde
sezon sonu iyi bir muhasebe şart
eğer evin ihtiyacı bal için arıcılık yapıyorsak sorun yok
fakat iş arıcılıktan para kazanmak ise
yapılacak işler var
arı sayısı çok masraf hayli buyukse
iyi muhasebe yapmakta fayda var
çünkü arıcılık yaparken
şeker petek mum kovan gibi girdilere haylı para harcanmakta 
sezon sonu arıcı bu masrafları geri alabilmelidir
arıcı durumu tespit yapabilmesi için
her kovana koloni kartı çıkarmalıdır
koloni kartı tutmayan ve not almayan arıcı
durumu tespit yapamaz
ne harcanmış karşılığında ne alınmış 
her arıcı sezon sonu
zarardamı yoksa kardamıdır
5 yıl içinde arıcılıkat bir ilerleme varmıdır
yoksa yerinde saymaktamıdır
sezon sonu bunun muhasebesini yapmalıdır
arıcılıkta amaç nedir  
amaç bal toplamak ise
arılıktaki arılar bal yapan arılardan oluşmalıdır
arıcı arıyı bu amaca yonlendirmelidir
sezon sonu oğulcu bal toplamayan 
gelişmeyen iyi mum işlmeyen 
bölgeye uymayan arılar elenmelidir
arı bolmelerinde bal yapan arılar tespit edilmeli 
arılar bunlardan çoğaltılmalıdır
bu işlemelr yapılırsa
 2 yıl sonra iyi arılar ortaya çıkacaktır
 kısaca arıcı kendi çapında seleksiyon yapacaktır
amaç bal değil arı satmaksa
arılar bu amaca uygun arılar olmalıdır
hızlı üreyen ve arı satışına uygun ırklar olmalıdır
arı satışında satanda alanda bu işten memnun olmalıdır
alanda satanda memnun değilse bu para hayır getirmez  
amaç polen toplatmaksa iyi polen toplayan arılar bulundurulmalıdır
arılıkta en az 2 ırk bulundurulmalıdır
fazla ırk arının melezlenmesine ve işlerin karışmasına 
verimin düşmesine olanak sağlar
arılıkta en fazla 2 ırk bulunduğunda 
sorulduğunda arıcı arı ırkını rahatça soyleyebilecektir
eğer bulunulan bölgede bal para etmiyorsa
satışta sıkıntı varsa
başka alana yonelinmelidir
bal satılmıyorsa arı üret sat buda bir arıcılığın koludur
yapa polen üret sat
yeteneğin varsa ana üretimi yap
bal her yıl olmaz 
poelen her yıl vardır
her arıcı ılkbharda polen yazın bal 
sonbaharda propolis üretebilir
konuyu özetleyecek olursak
amaca göre arıcılık yapılmalıdır
bu iş ancak koloni kartı tutmakla
ve iyi bir muhasebe yapmakla olacaktır