30 Ağustos 2014 Cumartesi

SONBAHAR BAKIMI


bu yıl 
çok sıcak bir yıl oldu
hazıran temmuz ve ağustos ayı sıcak geçti
sezon iyi değildi
bal oranı 3/1 oranında kaldı 
tek sevincimiz mum guvesi arılara zarar veremedi
sonbahar bakımı
15 ağustos itibarıyle başladı
kat indirildi
fazla çıtalar alındı
fazla ballar alındı 
beslme başladı
varoa mucadelesi devam ediyor
arı kuşları geldi
mevcut hızla azalıyor
dişarda bal veren çıçek sayısı az
sonbahar bakımı 
kasım 15 e kadar devam edecek
arıcılıkta iş bitmez....

19 Ağustos 2014 Salı

ANA ARI KABUL ETTİRME

arı bolerken
ana değişirken
arıcılar  olarak bir sürü ana kestiriyoruz
ana kabulunde ana kesilmesi 
1-arıcıdan kaynaklanabilir
2-arıdan kaynaklanabilir
3-an arıdan kaynaklanabilir(yetersiz dollenme kalitesiz ana gibi  
aşağıdaki yontemlerde
ana kesilmesi büyük olasılıkla yaşanmayacaktır

1-DEĞİŞİK IRKA ANA KABUL ETTİRMEK
arı ırkı değişikse
kovanda günluk yumurta olmması onemlidir
kovanda günlük yumurt ayoksa arı ana arıyı kabulde mecbur kalacaktır
bu arada arı surekli beslenir
arıya iş verilir
 ham petek vermek
şurup vermek
kek vermek
arıyı ana arıdan uzak tutacaktır
ana rı kablunden sonra
arının yumurta ataması için kapalı arı verilir
arı uzun zaman anasız kalmış ise
arılar tralacı olacağından
yeni arı olmadığından
anayı kabul etmezler
ve sıkıntı çıkarırılar
bu amaçla ana veriken kovana yeni işçi arı sılkelenir
kovana ana veriken hemen değil 2 gün vermek iyidir
arı iyice anasız olduğunu anlmalıdır
arıyı bolup hemen ana gözleri verilİrise arılar ana gözlerini bozarlar
aana kabulunde arıyı iyi beslmek önemlidir
besleme ana kabulunu kolaylaştırır

2-KOVANDA YUMURTA VARSA ANA VERMEK
kovanda yumurta varsa ana verilecekse
riziko mevcuttur
arı ilk önce kendisi kendi kmurtasından ana yapmay açalışacaktır
dişardan verieln ana arıyı ilk etapta kabul etmiyecektır
bu amaçla
önce
1-kek kısmını açmadan ana kovana konur
2-2nci gun çıtalar sılkelenerek ana gözü kontrolu yapılır
3-3.gun tekrar kontorl ana gözleri bozulur yapılır
4-ana arı gözü yapacak yumurta kalmayıncaya kadar kek kısmı açılmaz
5-diğer gunlerde kek kısmı açılır
kek kısmı ilk gunde açılırsa kovanda günlük yumurta
varsa arılar kendileri ana gözü yapacağından verilen anayı kesbilirler
anayı çıkarırlar
çıkaramamaışlarsa arıcı ana arıyı kendisi salar
kovanada yeni arı yoksa arı uzun sure anası kalmışsa
arıların buyuk kısmı yaşlı olmuşsa ana akbulu kabul zordur
kovana yeni arı silkelemelidr

8 Ağustos 2014 Cuma

ARI BOLME












arıcılıkta 14 yılın sonuna hızla geliyoruz
ağustos 15 de sonar sonbhara bakımı başlayacak
bu arada arı bolme işlemide yapılmış olacak
arı bolme işlemi türkiye dışında ulkelere bakınca
sonbharda arı bolmezler
yeni sezonda toplam arı yapmaktalar
biz mecburen arı boleceğiz
geçen yıl ülke olarak yapılan bölmelerin çoğu mart ayını görmedi
bu ülkemizin geleneğidir
sonbharda arı bolme onerilmez
ama şartlaar dikkat edilirse arı bolunebilir

arı bolme yaparken bazı şartlar var
1-bölme güçlü olacak
2-hazır ana kullanılacak
3-takviey verecek arı olacak
4-bir arı bolunurse diğeri ona destek verecek
5-ana kabulu sonrası destekleme yapılacak
6-arı iyi bir beslenecek
7-zayıf bölme yapılmayacak en az 5 çıta arı olacak 
8-varao mucadelesi ve bal bırakılmış olacak 
9-arı bolme işlemi bölme işlmini iyi bilen kişi tarafından yapılacaktır
10-hatalı bölme arının ölmesine sebep olur
 11-arı bolmede arıyı 5 km taşımaya gerek yoktur
lakın arıcı isterse taşıyabilir 

yukardaki şartlar yerine getirilise 
sıkıntı çıkmayacaktır
her zaman denildiği gibi bu işler 
arıcının keyfine ve şartlarıne bakar
arı bolunup bölünmyeceği 
arıcının kararıdır 
  

1 Ağustos 2014 Cuma

ARI IRKLARI

değerli arıcılar
sürekli olarak
sanal ortamda arı ırkları kıyaslanmakta
arı ırkları kıyaslanması gerçekten
yanlış bir olaydır
her ırk kendi bölgesine uyum sağlamış
ve uzun yılların sonucu ortaya çıkmıştır
hiçbir ırk diğer ırkla kıyaslanmaz
fakat
değerlendirme yapacak olursak aşağıdaki özellikleri görürüz
sanal ortamda surekli olarak kafkas ve karnıol kıyaslanmakta
kafkas ve karnıol biribirinin aynı arılardır
karnıolun islahında kafkas kullanılmıştır
bugun dunyadaki bir çok arının içinde islahında kafkas arısı vardır
bu belgelerle ıspatlanmıştır
karnıol 20 çıta kuluçka alanı kullanır
kafkas ise 10 çıta kuluçka alanı kullanmaktadır
kuluçka alanı farklı olan arılar kıyaslanmazlar
bir arıcı 2 kafkas kovanını birleştirse ancak 1 kovan karnıole denk düşmektedir
kısaca 2 arıcıda aynı işi yapmaktadır
kafkasın gelişimi yavaş
karnıolunki hızlıdır
kısaca
2 arıda arıcıyı çalıştırır
kafkası  geliştirmye çalışacaksın
karnıol ise oğul vermesin deyu zayıflatacaksın
yanı yapacağın iş aynı
bu 2 ırk iyi bir ıslah yapılmalı
maalesef avusturyada karnıol surekil islah yapılmakta fakat
genede eksiklikler var
en buyuk hatası karnıolun oğula meyıllı olması ve 20 çıta kuluçka alanı kullanması
az bal toplaması
bunun yanında hastalıklara dirençlı olması ve iyi gelişmesi karnıolun iyi tarafları
fakat kafkasa göre bal verimi düşük
kafkas kadar karnıol bal toplayamıyor
zaten toplamasıda mumkun değil
çunku
kafkas bal donemi yavruyu kesip bala yukleniyor
karnıol ise bal zamanı yavruyu devam ettiriyor
balı yavruya yediriyor haliyel bal az oluyor
kısaca
bu 2 ırkta kanaatıme göre islah hatası var
bu arılar yerien daha iyi ırkımız mevuttur
bu ırkta anadolu arısının alt ekotipi
karadeniz arısıdır
ne yazıkkı
karadenzi ekotipinın safı ve islah edilmişi ülkemzide yok
arıcılar servis edilmedi henuz
karadeniz ekotipi
yağmur çamur sısılı ve sıcak havada çalışan
gelişi kafkastan hızlı yavru hastalıkalrına iyi dayanan iyi petek işleyen
orta derecede bal toplayan iyi bir ekotiptir
tek kusuru hırçın olmasıdır buda normaldır çünkü melezlenmiştir
fakat kafkas ve karnıolden daha iyi arıdır
bu ekotip arıcılar islah edilip sunulursa kafkas ve karnıol arısına gerek kalmayacaktır
ne yazıkkı ülkemizde kaybolmak üzeredir
ve koruma altında değildir
damızlığı yoktur
genel olarak bakacak olursak
arı ırkları kıyaslanmazlar
olduğu gibi kabul edilirler
ve islah yapılıp arıcıların hzımetine sunulurlar
her ırk kendi bölgesien uyumlu ve genetiğine işlenmiş hareketi yapar
bu nedenel ırk kıyaslaması yapmadan
bölgemize uyan arıyle yola devam etmeliyiz
neden bölgemize uyan arı
kafkas ile çam balı toplanmayacağı gibi
muğla ilede kestane balı toplanamaz
bu sebepten bolge arısı diyoruz
arıcı başak bölgenin arısnı kendi bölgesinde kullanacaksa
2 tur arıyı o bolgede melezlemelidir
bu bal laımı için şarttır
bu başarı için gereklidir